Externalitzar la gestió, internalitzar el control

Ara hi ha un debat a la ciutat de Barcelona sobre l’externalització de les escoles bressol, un viatge que ha decidit fer el nou govern de la capital, però que anirà per camins que ja va dibuixar l’anterior, i que en alguna ciutat veïna ja està en ple funcionament, sense que hagi passat res. En el debat hi ha aspectes de gestió, de despesa, de servei, però sobretot de pèrdua irreparable d’un model. Encara que no es faci explícit, davant la possibilitat de l’externalització, hi ha també la qüestió del control.
Aquest debat es va fer fa molt temps a l’entorn dels centres cívics, i els aspectes que es van posar sobre la taula, van ser si fa o no fa els mateixos, tret de la pèrdua de model, ja que no crec que es pugui assegurar que n’hi hagués cap. Es va parlar d’optimitzar recursos, de dotar de més agilitat, de la inoperància de l’administració, de l’excel•lència del món privat, de subsidiarietat, etc.
Sempre que es parla d’externalitzar apareix l’ombra  -negra i allargada- de la privatització; i com una de les moltes conseqüències: la pèrdua de control públic. Des d’un punt de vista tècnic, sempre ens han dit que privatitzar no és el mateix que externalitzar, que això només representa la delegació en un tercer (extern) de l’exercici d’una funció, que continua sent pública i que l’administració corresponent, a través de diferents mecanismes, en manté el control.
Carregat de bona fe, sempre he pensat que això del control volia dir assegurar la funció pública, establir els mecanismes perquè en el traspàs –del tot o d’alguna de les parts- no es perdi l’esperit, no es dilueixi la missió que l’equipament ha de complir, en definitiva, que malgrat es gestioni amb mans externes, no es perdi el caràcter inequívoc de públic. El control, doncs, seria la gran eina per garantir el paper de l’estat.
Però sembla ser que no tothom ho ha interpretat igual, és el problema de les polisèmies.
No fa gaires dies, parlant amb una responsable d’un centre cívic, m’explicava que des del districte –que és d’on depenen els centres cívics- es porta un control rigorós de l’activitat del centre. Què bé!, vaig pensar. Em deia que les activitats han de passar pel districte abans de fer-se; les cessions d’espai, s’han de supervisar des del districte abans d’autoritzar-se; els cartells de publicitat s’han d’ensenyar primer i penjar-los després… A mesura que la conversa avançava, alguna cosa em deia que no anava pel bon camí. Va abundar en exemples i en detalls i em va quedar clar que havíem canviat de registre. Les activitats s’analitzen segons el seu grau de possible conflictivitat; les cessions depenen de qui les demana, o de qui es preveu que hi pugui assistir. Em va explicar que els han arribat a demanar una relació de les persones que han assistit a determinades reunions, i quines intervencions ha fet cada u!. En determinades ocasions s’ha donat instruccions de que no s’obrís torn de paraula després de segons quina xerrada o acte.
Està molt clar que aquest control no és al que jo em volia referir. Aquestes actituds fan de l’administració un ens totalitari, partidista i personalista. Són comportaments que estan molt més enllà de qualsevol ètica, i m’agradaria saber si no cauen en el terreny del delicte.

7 Respostes a “Externalitzar la gestió, internalitzar el control”

 1. quatre ratlles sobre una mala manera d'entendre el control en l'externalització d'equipaments http://t.co/En61WYm3

  Aquest comentari es va publicar a Twitter

 2. Roser Mendoza ha dit:

  Externalitzar la gestió, internalitzar el control http://t.co/ZDNiBKs6 vía @ferranfarre <– També aceptar control sense externalització

  Aquest comentari es va publicar a Twitter

 3. RT @Bagdadcafebcn: Externalitzar la gestió, internalitzar el control http://t.co/hB5DJD5I vía @ferranfarre

  Aquest comentari es va publicar a Twitter

 4. Xavi Campos ha dit:

  Externalitzar la gestió, internalitzar el control http://t.co/UySx3J7b vía @ferranfarre

  Aquest comentari es va publicar a Twitter

 5. Cristina Riera ha dit:

  RT @xacama Externalitzar la gestió, internalitzar el control http://t.co/bAkd9oCP vía @ferranfarre

  Aquest comentari es va publicar a Twitter

 6. Externalitzar la gestió, internalitzar el control http://t.co/UySx3J7b vía @ferranfarre

  Aquest comentari es va publicar a Twitter

 7. RSE_OVERS ha dit:

  "@xacama: Externalitzar la gestió, internalitzar el control http://t.co/ocz5X5ku vía @ferranfarre"

  Aquest comentari es va publicar a Twitter

Què en penses?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *