valorar o gestionar la cultura

Hi ha enunciats que criden l’atenció i que un cop t’hi acostes, no acabes de saber què volen dir… “El valor públic de la cultura i les eines per a gestionar-la” en pot ser un. Sembla que vulgui dir que la cultura té un valor públic, però que no és l’únic, que en té algun altre. Quin pot ser? És possible que la cultura tingui un “valor” privat? No m’ho sé imaginar. Entenc l’especulació privada d’alguns productes culturals, entenc la mercantilització, tot allò de la vessant econòmica… però atorgar-li “valor” de conjunt a això?

La cultura té una dimensió –o una afectació- particular o personal, de gaudi, de pertinença, de protagonisme, d’autoria, d’inclusió… i aquí hi ha un possible valor per a un mateix, però quan aquest és comparteix, es fa automàticament públic. De fet quelcom que no superi l’òrbita estrictament particular o personal, mai serà cultura. Parlar del valor públic de la cultura és com parlar de la claredat de la llum del sol, o sigui una obvietat.

En els darrers dies he llegit coses inquietants sobre la gestió de la cultura, atorgant-li a aquesta (un mecanisme) la supervivència d’aquella (una superestructura). Se’n feia ressò José Ramón Insa Alba en un dels seus darrers posts (bo com tots) al seu bloc espaciorizoma.wordpress.com “Tendemos a creer que la cultura no existe si no la gestionamos” que dit des d’un gestor cultural por semblar una reivindicació, però més avall diu “Una cultura especulativa que las administraciones y las industrias consideran legitima. Una cultura impuesta que solo beneficia a un determinado grupo de población… Por ello una acción cultural comprometida no puede desarrollarse desde la direccionalidad de las autoridades sino que tiene que acompañarse de inmersiones más que de inversiones.”

No sé si hi estic del tot d’acord -em costa acceptar que la meva feina de cada dia pot ser còmplice d’aquestes coses dolentes que s’adjudiquen a l’administració pública-, però em fa aturar i pensar, i em torna a qüestionar la segona part de l’enunciat: “eines per a gestionar-la”. No sé si el que realment ens fa falta són “eines per a gestionar” (mecanismes) o ens aniria molt millor poder-nos preparar per actuar i ser útils a un nivell superior gairebé en la superestructura.

2 Respostes a “valorar o gestionar la cultura”

  1. Roser Mendoza ha dit:

    @ferranfarre No et deixarà indiferent després de llegir-lo "Valorar o gestionar la cultura" http://t.co/fn6gNk98

    Aquest comentari es va publicar a Twitter

  2. carles vicente ha dit:

    valorar o gestionar la cultura http://t.co/dP5BWHNk. Doncs això, pensem-hi

    Aquest comentari es va publicar a Twitter

Què en penses?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *